Müslüman Ülkelerin Durumu

0
125

Pekin Doğu Türkistan üzerindeki baskısını artırmaya devam ediyor. Çin’in bu bölgesinde, gözaltına alınan Uygurların sayısı yaklaşık olarak iki katına çıktı. Çin hükümetleri geçmişten bugüne kadar Müslüman Uygur azınlık üzerinde büyük bir baskı uygulamaya devam ediyor.

Binlerce Doğu Türkistanlı Çin hapishanelerinde tutuluyor. 2014 yılında Doğu Türkistan’da göz altına alınanların sayısının en az 27 bin 164 olduğu ifade ediliyor. Çin’in resmi gazetesi China Daily, 2013 yılında bu sayının yüzde 95 oranında arttığını duyurdu.

Uzun Tutukluluklar

Çinli Başsavcı Savcı Nixiang Yibulayin uzun süren tutukluluklarla ilgili olarak, “Tutuklamalar ve cezai kovuşturma arasındaki gecikme süresini, şüpheliler olabildiğince hızlı yargılanabilsin diye ve bölgede terörle mücadele konusundaki kararlılığı göstermek için, belli başlı terör olaylarında kısaltıyoruz.” ifadelerini kullandı.

China Daily adli yanlışları ele aldığı editör yazısında, hızlı yargılama prosedürlerine ve konuşturmak için işkenceye başvurmayı da kapsayan cezai uygulamalara son verilmesi çağrısında bulunuyor. Fakat bu yazıda Doğu Türkistan’a atıfta bulunulmuyor.

Savcıya göre, hızlandırılmış yargılama prosedürü özellikle bölgenin başkenti Urumçi’de bir pazar yerini hedef alarak, motosikletle patlayıcıları atıp kalabalığa karışan “terör saldırısı” faili saldırganlar için uygulandı. Resmi kaynaklara göre, söz konusu olayda 4 saldırganla birlikte toplam 39 kişi ölmüş, 90’dan fazla kişi yaralanmıştı.

Suriye Ordusu Yine Varil Bombalarıyla Vurdu

Suriye ordusunun, başkent Halep, Şam, İdlib ve Dera’da yönetimi muhaliflerin denetimindeki yerlere “varil ve vakum bombasıyla” düzenlediği saldırılarda 51 kişinin hayatını kaybettiği, 100’den fazla kişinin yaralandığı bildirildi.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR) tarafından yapılan açıklamada, orduya ait savaş uçağının muhaliflerin kontrolündeki Dera’nın Casim beldesine düzenlediği saldırılarda 17 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.

Rejim helikopterlerinin, yönetim karşıtlarının denetimindeki İdlib’in Han Şeyhun ilçesindeki sanayi bölgesini varil bombasıyla bombalaması sonucu 17 kişinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığı kaydedilen açıklamada ayrıca, ordunun başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesi ile Duma ilçesinde yerleşim yerlerini “vakum bombasıyla” bombaladığı ve 10 kişinin hayatını kaybettiği, 75 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Saldırıda yaralananların bölgedeki sahra hastanelerine kaldırıldığını ifade eden Bustani, “Sivil savunma ekipleri çok sayıda ölü ve yaralıyı yıkılan evlerin enkazından çıkardı. Yaralılar ambulanslarla ilçedeki sahra hastanelerine kaldırıldı. Ölü ve yaralılar arasında kadın ve çocuklar da vardı” dedi.

“Saldırı yerinde can pazarı yaşandı. Halk çocuklarını alarak bölgeden kaçmaya başladı” ifadesini kullanan Bustani, sözlerini şöyle sürdürüldü:

“Rejimin hava saldırısında yıkılan binalar cadde ve yolları kapattı. Bundan dolayı yaralılar güçlükle hastanelere yetiştirildi. Sivil savunma ekipleri yıkılan binaların enkazında ölü ve yaralıların olup olmadığına ilişkin araştırmalarına devam ediyor. Ölü sayısının yükselmesinden endişe ediyor. Rejim Duma’da 9 farklı noktayı bombaladı. Bu nedenle Duma’da ölü sayısının yükselmesinden endişe ediyor.”

Bir Saldırı da Halep’te

Suriye ordusuna ait helikopterin Halep’te muhaliflerin denetimindeki Ma’adi bölgesine 2 varil bombasıyla düzenlediği saldırıda 7 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here